Ik beken: ook ik stel zelf vaak praktische zaken uit, zoals telefoontjes naar de boekhouder of facturatie. Het is dan ook niets om je over te schamen. Iedereen vertoont uitstelgedrag. Het is heel moeilijk om er vanaf te komen, maar je kan je wel bewust zijn van de reden waarom je bepaalde taken uitstelt. Zo kan je op zoek gaan naar manieren om je uitstelgedrag wat te temperen.
Er zijn drie grote redenen waarom we een taak blijven uitstellen.

1. Je hebt geen zin in de taak
Niet elke taak op onze to do-lijst is er één waarvoor we staan te springen. Af en toe moeten we onze mouwen oprollen en aan iets starten waar we eigenlijk geen zin in hebben. Rationeel weten we dat we ons beter zullen voelen eens die taak van de baan is, maar de bweik in ons is soms sterker dan ons verstand. Daarom, drie trucs om er toch aan te beginnen.
De 5 minute rule: stel, je taak duurt een kwartier. Spreek met jezelf af om vijf minuten aan de taak te werken. Als je het daarna nog niet zitten om de taak te doen, dan mag je stoppen. Zie je het wel nog zitten, werk ze dan af. Eigenlijk bedot je jezelf, want de kans is klein dat je gaat stoppen na vijf minuten. Maar het lastigste bij een onaangename taak is jezelf in gang trekken en dat heb je op dat moment al gedaan.
Geef jezelf drie kansen om iets uit te stellen. Na de derde keer moet je beslissen of de taak belangrijk genoeg is om nog uitgevoerd te worden. Nee? Dan verdwijnt de taak van je lijst. Ja? Dan moet je misschien even door de zure appel bijten en je portefeuille open trekken om de taak uit te besteden.
Accountability kan een goede motivator zijn, maar werkt niet voor iedereen. Het hangt een beetje af van hoe je omgaat met verwachtingen van anderen. Hoe werkt het? Je betrekt iemand anders in het proces. Spreek een moment af om samen aan de taak te werken of delegeer een stuk van het proces aan iemand anders. Dan moet je op een bepaald moment wel jouw deel van de afspraak nakomen.
2. De taak overweldigt je
Je ziet een berg voor je en ziet het niet zitten om die te beklimmen. Dus je schuift het harde werk voor je uit. Eraan beginnen is gewoon zoveel werk.
Maar misschien is je taak wel helemaal geen taak? Als het echt onoverkomelijk groot lijkt, dan heb je waarschijnlijk met een project te maken. Denk aan het opruimen van je garage: dit is niet één taak, maar bestaat uit veel verschillende taken. Dingen sorteren, terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar, een tripje naar het recyclagepark, extra opbergdozen bestellen. Een simpele oplossing om deze “taak” aan te pakken, is om het in kleinere elementen op te splitsen.
Zie het als een trap.
De bovenste trede is de uitkomst: ik heb een opgeruimde garage.
De eerste trede is elk item vastnemen en beslissen wat je ermee gaat doet
Een volgende stap is een stapel naar het recyclagepark brengen.
Elke trede is een stap dichter bij je doel en is makkelijk in één keer te nemen. Maar niemand geraakt bovenaan de trap zonder een trede aan te raken, toch?
3. Je bent bang om te falen
Vroeg of laat krijgen we allemaal met faalangst te maken. Of het nu die ene pitch is, die cursus die je wil lanceren of je website die online moet. Faalangst kan ervoor zorgen dat we bepaalde taken gaan uitstellen.
Sta even stil en ga op zoek wat er aan het gebeuren is. Ga met je angst in gesprek.
Waarom is de angst er?
Wat is er in het verleden gebeurd?
Is de angst rationeel?
Hoe kan je hem counteren? Hoe kan je de kans zo klein mogelijk maken dat je angst werkelijkheid wordt en tegelijk de taak uitvoeren?
Ook perfectionisme kan ervoor zorgen dat je ergens niet aan begint. “Want als ik het niet perfect kan doen, kan ik er beter niet aan beginnen.” Zo geraken we natuurlijk nergens.
Hoe ik hiermee omga, is aanvaarden dat perfectionisme geen objectief gegeven is. Iedereen heeft een andere definitie van perfectie. Daarom bepaal ik op voorhand mijn “100% resultaat”. Hoe zou een taak eruit zien als ik 100 % tevreden was? Vervolgens ga ik voor 80% van dat resultaat. Dan hou ik ermee op en stuur het resultaat door.
Stel ik dan nooit meer iets uit?
I wish, maar als je deze tips toepast, dan blijf je hopelijk enkel nog met uitgestelde taken uit de eerste categorie over. Er zullen namelijk altijd taken zijn die je uitstelt omdat je er geen zin in hebt. En dat is oké. Soms moet je de afwas even negeren om Pokémon te gaan spelen.
Voel je vooral niet slecht omdat je taken uitstelt. We doen het allemaal, zelfs Beyoncé en de paus (denk ik). Het is beter om er even bij stil te staan en manieren te zoeken waar jij ermee aan de slag kan gaan. Zo hoef jij jezelf niet telkens voor je hoofd te slaan omdat je weer maar eens iets hebt uitgesteld.
Benieuwd naar nog meer manieren om productief te zijn op je eigen manier? De deuren van mijn traject Intuïtief Productief gaan binnenkort weer open.