top of page

Grenzen stellen met je Golden Guidelines


Grenzen stellen, krijg je er kriebels van? Dan is aflevering 7 van The Time Hub Podcast voor jou!

Grenzen stellen begint bij je mindset. Als je een rasechte people pleaser bent, kan grenzen stellen aanvoelen alsof je een beetje een bitch bent. “Hoe waag je het je eigen belang voor te nemen op dat van anderen?” Ik heb het zelf vooral in het begin vaak gedacht.

Besef dat als jij je eigen belang niet voorop zet, een ander het ook niet gaat doen. Als je geen duidelijke grenzen gaat zetten, dans je je hele leven naar andermans pijpen. Dat willen we natuurlijk vermijden. Daarom zorgen we voor een mindset shift. In plaats van eerst te luisteren wat de ander van je wil, kijk je naar wat je zelf nodig hebt. “You can't pour from an empty cup,” zeggen ze altijd en ik kan dat alleen maar beamen.





Act like you're the queen of England


Een beetje dramatisch misschien, maar dat is mijn mantra. Als ik een planning opmaak, telefoontjes beantwoord en in het algemeen mijn grenzen bewaak, vertrek ik van het idee dat mijn tijd ontzettend belangrijk is. Mijn agenda en tijdsbesteding zijn even kostbaar als die van de Queen. Je kan er dus niet zomaar in gaan morrelen.


Wanneer iemand iets met je wil inplannen, dan heb je vaak de neiging om je heel flexibel op te stellen. "Wat past er het beste voor jou?” is over onze lippen voor we er erg in hebben. Terwijl je eigenlijk eerst naar je eigen agenda moet gaan kijken.


Stel dat iemand je vraagt om een koffie te gaan drinken om het te hebben over een onderwerp dat je nauw aan het hart ligt. Leuk, maar hoeveel tijd kost dit je? Een tijdstip vinden, vervoer, de koffie zelf: je bent snel een halve dag kwijt. Kan je dit niet op een manier aanpakken die beter in jouw agenda past?


Door guidelines op te stellen (voor jezelf én voor anderen) heb je grip op je agenda. Je kan bijvoorbeeld enkel meetings inplannen op bepaalde dagen. Een simpele regel is bijvoorbeeld: “standaard ben ik op dinsdag beschikbaar tussen 14u en 16u. Lukt dat voor jou?” De “als dat niet lukt voor jou, dan zoeken we een ander moment” slik je weer in. Als die andere persoon écht niet beschikbaar is, kan die dat aangeven en kan je nog altijd een ander moment inplannen.


De mindset shift zit erin dat je niet langer gelooft dat je een slecht persoon bent als je grenzen stelt. Integendeel zelfs, door grenzen te stellen heb jij meer tijd en energie over voor de zaken en de mensen die er écht toe doen.


Beschouw je tijd als heilig en geef hem niet aan iedereen die erom vraagt. Bekijk eens wat er gebeurt als je niet zegt “wat past er voor jou?”


Golden guidelines, quoi?


Guidelines zijn dus het antwoord. Zo definieer je zaken die voor jou op vlak van je time management heel erg belangrijk zijn en waar je niet van wil afwijken. Het zijn harde grenzen die je gaat maken.


Een paar voorbeelden van mijn golden guidelines zijn:

  • Ik werk aan niet meer dan vijf projecten per maand.

  • Een nieuw project of een nieuwe samenwerking is ofwel een 'hell yes' of een 'nee'.

  • 's Ochtends ben ik voor 10u niet bereikbaar voor vragen en meetings.

  • Enkel familieleden krijgen mijn telefoonnummer.

  • Ik werk enkel samen met klanten die tijd willen nemen om tijd te maken, en hier zelf ook effort in willen steken.

Dit zijn echt harde richtlijnen waar ik me 95% van de keren aan houd. Daarnaast heb ik voor mezelf ook een paar 'zachtere' richtlijnen. Daarop zijn uitzonderingen mogelijk die ik op voorhand definieer. Zoals “ik werk niet meer na 18u 's avonds, tenzij voor een hele interessante spreekopdracht of het geven van een webinar”. Deze stellingen geven mij heel veel richting en ze helpen me ontzettend bij het maken van beslissingen.


Zo stel jij je eigen golden guidelines op


Ik geef je alvast een paar vragen mee om over na te denken bij het opstellen van deze guidelines. Je kan ze opschrijven en beantwoorden in je journal om er extra diep over na te denken. Mij hielp het om de regels ook expliciet te formuleren, in plaats van ze in mijn hoofd te houden.

  • Hoe mogen collega's of klanten je contacteren? Via welke kanalen?

  • Op welke tijdstippen mag je gecontacteerd worden?

  • Welke vragen mogen mensen aan je stellen en welke niet?

  • Welke opdrachten neem je aan? Aan welke voorwaarden moeten deze voldoen?

  • Hoeveel projecten neem je aan?

  • Met welke klanten wil je werken? Met welke liever niet?

Denk vooral na over wat voor jou écht golden guidelines zijn waar je niet van wil afwijken. Remember: organiseer je naar ervaring, niet naar dogma. Hang je guidelines op een zichtbare plaats zodat je er vaak genoeg aan herinnerd wordt. Zo zal de enthousiaste people pleaser in jou niet “ja” zeggen op iets waar je eigenlijk “nee” op wil antwoorden.


Bedenk daarna ook een paar zachtere grenzen. Zaken waar je je graag aan wil houden, maar waarbij je je toch ook open wil stellen om flexibel te zijn.


Je golden guidelines communiceren


Guidelines lijken misschien hard en oncomfortabel, maar grenzen stellen kan je gelukkig leren. Het is een spier die je traint. Geef het gewoon een kans en zie wat er gebeurt. Je zal merken dat mensen op den duur ook anders op jouw tijd reageren. Hoe serieuzer jij jouw tijdsbesteding neemt, hoe meer anderen dit ook gaan doen.


Ga aan de slag met de gratis gids




bottom of page