top of page

Van doel naar ijzersterk plan voor het nieuwe jaar

Bijgewerkt op: 8 aug. 2022

In aflevering 21 had ik het over de jaarlijkse review en wat dit voor jou kan betekenen. Hopelijk ben je er al mee aan de slag gegaan en zijn hier voor jou wat interessante inzichten uit gekomen. In deze aflevering wil ik met een paar van die inzichten aan de slag gaan om het voor jou zo concreet mogelijk te maken.




  • Als er uit jouw jaarlijkse review een visie naar boven kwam waar je het komende jaar mee je aan de slag wil, dan heb je al voldoende om met deze aflevering verder te gaan.

  • Heb je eigenlijk nog niet zo'n duidelijk idee van wat je het komende jaar wil bereiken of hoe je je wil voelen? Dan kan ik je aanraden om even de vorige aflevering of aflevering 3 van deze podcast te (her)beluisteren.

  • Heb je wel al doelen klaar staan voor het volgende jaar, check dan of deze doelen 100% in verbinding staan met wie jij bent als persoon en wat je het liefste wil bereiken. Ga niet voor doelen die je zomaar hebt opgesteld omdat je denkt dat het zo moet.


Specificiteit, tastbaarheid en meetbaarheid


Wat is nu het verschil tussen al onze mooie ideeën en wat we voelen dat we willen bereiken, en de concrete doelen waarmee we aan de slag kunnen gaan? Dat is de mate van specificiteit, tastbaarheid en meetbaarheid. Misschien herken je hier een paar principes van uit de S.M.A.R.T.-methodologie rond het opstellen van doelen. Zoek het zeker eens op als je hier niet mee bekend bent, maar ik licht hier enkel die aspecten toe die ik zelf relevant vind.


De hele aflevering gebruik ik één specifiek voorbeeld bij alle stappen: het schrijven van een boek. Vergelijk even de volgende twee formuleringen van het doel om volgend jaar een boek te schrijven.

  1. 'Schrijf een boek'.

  2. 'Schrijf een eerste versie van het manuscript van een boek van minstens 250 pagina's over time management tegen december 2022'.

Welk van beide is voor jou duidelijker en zet je meteen meer aan tot actie?


Ik hoop dat dat ook voor jou de tweede formulering is. Het klinkt logisch en toch lijkt de formulering van onze doelen vaak veel meer op de eerste zin. Jammer genoeg is de eerste formulering veel te vaag en ook veel te overweldigend. Want 'schrijf een boek': wat betekent dat precies? Wil dat zeggen dat je enkel het manuscript geschreven moet hebben? Of moet het boek al gepubliceerd en in verkoop zijn? Wanneer weet je of je je doel bereikt hebt? Het boek kan bovendien over eender wat gaan, niet? Als je dit gaat opsplitsen in taken die je het komende jaar moet doen, dan ben je enkel hiermee al uren bezig en weet je niet eens wanneer je je doel bereikt hebt.


In de tweede versie is het doel veel specifieker. We willen een eerste versie van ons manuscript klaar hebben en het boek zal gaan over time management en productiviteit. Veel duidelijker en, als we eerlijk zijn, ook veel haalbaarder. Door voor duidelijkere doelen te gaan, denk je al op voorhand beter na over hoe je het doel zal bereiken en hoe het er zal uitzien, voor je eraan begint. Je gaat bijvoorbeeld al nadenken over het specifieke onderwerp van je boek. Je moet al keuzes maken en met je doel een bepaalde richting uitgaan. Het algemeen houden is makkelijker, maar de kans dat je je doel bereikt is kleiner.


Daarnaast is het resultaat in versie twee ook veel meetbaarder. Als we een boek van 250 pagina's willen schrijven, dan kunnen we gaan meten wanneer we hoeveel pagina's geschreven moeten hebben om ons doel te bereiken. In versie 1 zouden we evengoed kunnen eindigen met een boek van 250 pagina's waarbij we alle pagina's in zeven haasten geschreven hebben tijdens het laatste kwartaal omdat we eerst veel te veel tijd aan iets anders gespendeerd hebben. Omdat het veel moeilijker was om onze vooruitgang te meten.


Als laatste hebben we een vrij duidelijke deadline gesteld voor onszelf. Ik denk niet dat dit voor elk doel mogelijk of zelfs nodig is omwille van de volgende stap die we gaan zetten, maar het kan natuurlijk wel helpen. In de eerste formulering zou ik tot 31 december 2022 kunnen schrijven aan mijn boek, waarbij ik de laatste maand nog keihard zou moeten werken om mijn eigen deadline te halen. Maar in de tweede versie heb ik hierover nagedacht: eigenlijk wil ik hier het liefst niet meer mee bezig zijn in december. December is de maand waarin ik wil rusten en terugblikken op het voorbije jaar, en ook gewoon van de feestdagen genieten. Dus mijn manuscript moet tegen begin december af zijn.



Maak je doelen klein


Nu je doelen specifiek, meetbaar en tastbaar zijn, is de volgende stap om je doelen kleiner te gaan maken tot ze zo behapbaar mogelijk zijn. Want zelfs met de stappen die ik hierboven gezet heb, is mijn doel om een boek te schrijven nog steeds een kloefer van jewelste! Daarom raad ik altijd aan om doelen ook zoveel mogelijk in mijlpalen te gaan opsplitsen. Eigenlijk kan je mijlpalen gewoon zien als kleinere doelen. Je hoeft dit niet voor elk doel te gaan doen, maar het kan zeker helpen voor big & scary goals en doelen die verder weg in de toekomst liggen.


Zo zou ik mijn boekdoel bijvoorbeeld kunnen opsplitsen in de volgende mijlpalen:

  • Maak een outline van de inhoudstafel tegen eind januari.

  • Onderzoek het stappenplan voor het publiceren van een boek tegen eind mei.

  • Schrijf elke maand vanaf februari tot en met november 25 pagina's.

Persoonlijk zou ik dan ook nog de laatste mijlpaal concreet per maand gaan opsplitsen en ergens duidelijk noteren. Zo heb ik elke maand een concrete mijlpaal om naartoe te werken en wordt dit eigenlijk een gewoonte die ik ga trainen.


Dit maakt het weer een pak tastbaarder wat ik wanneer moet gaan doen en waar ik prioriteit aan moet geven. Het zorgt bovendien ook voor kleine momenten waarop ik mijn vooruitgang kan vieren. Met een langetermijndoel hebben we vaak maar één punt waarop we ons succes vieren en dat is de eindmeet. Dat kan demotiverend zijn, omdat we onze vooruitgang niet kunnen meten en geen idee hebben of we goed bezig zijn of niet. Door met concrete mijlpalen te werken breng je hier verandering in en zorg je dat je je successen veel vaker kan gaan vieren!



Van mijlpaal naar project


Next step: onze mijlpalen omvormen in projecten. Een project is een verzameling van taken die je, vaak in een bepaalde volgorde, moet uitvoeren om je mijlpaal te bereiken. Soms zal een mijlpaal één op één te mappen zijn met een project, soms zal je meerdere projecten nodig hebben om één mijlpaal te bereiken en soms zal één project op meerdere mijlpalen een invloed hebben. Er kunnen zelfs projecten bij je algemene doel komen kijken die niet meteen tot het resultaat van je mijlpaal leiden maar die toch moeten gebeuren. Weet dat hier weinig beperkingen in zijn en dat het niet altijd perfect één op één te mappen is. Zorg er wel voor dat projecten op je lijstje op z'n minst te linken zijn aan je mijlpalen en doelen.


Ergens in mijn voorbeeld zal ik moeten onderzoeken hoe je goeie teksten voor een boek schrijft, want ik heb hier geen ervaring mee. Dit hangt heel specifiek af van de situatie die je hier gekozen hebt. Ik raad wel opnieuw aan om je projecten niet al te groot te maken. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor projecten die je op bijvoorbeeld één maand of maximaal één kwartaal tijd kan gaan uitvoeren. Té grote projecten zullen je gaan overweldigen.


Zo zou ik mijn eerdere mijlpalen omvormen in:

  1. Bepaal outline boek

  2. Research publicatie boek

  3. Volg cursus copywriting

  4. Schrijf 25 pagina's (als recurrent project)

Hiermee kom je waarschijnlijk al op een grote projectenlijst uit. Je kan deze projectenlijst gaan gebruiken voor een grote tijdslijn met daarop wanneer je aan welk project zal werken tijdens het jaar en wanneer je je mijlpalen wil bereiken. Dit high level uitwerken zal je zeker al helpen. Ik raad je wel aan om je voor het concrete toewijzen van bepaalde maanden en het uitvoeren van de volgende oefening tot de tijdsperiode van een kwartaal te beperken. Luister hiervoor zeker ook even naar aflevering 9 van de podcast: daar ga ik dieper in op plannen per kwartaal.



Tijd voor een braindump!


Alright, je hebt een beeld van hoe je jaar er ongeveer uit zou zien als je dit ene doel zou proberen te bereiken en van wat je wanneer gedaan wil hebben. Dan gaan we nu één van mijn favoriete oefeningen doen: de braindump. Noteer wat er voor elk project moet gebeuren en maak hier al een takenlijst voor.


Tip: beperk je tot het eerste kwartaal zodat je er volledig in kan duiken, zonder té overweldigd te raken.


Probeer zo breed mogelijk na te denken over alle taken die bij je project zouden komen kijken. Dit is echt één van de meest cruciale stappen om ervoor te zorgen dat we onze doelen gaan bereiken. Vaak stoppen we bij het definiëren van de projecten en vergeten we na te denken over wat hier allemaal bij komt kijken. Dat zorgt ervoor dat onze projecten zo overweldigend zijn, dat we het niet meer zien zitten of onderschatten hoeveel werk er bij komt kijken. Neem hier dus echt je tijd voor. Misschien zijn er taken waaraan je totaal niet gedacht zou hebben?


Bijvoorbeeld: bij mijn project 'Schrijf 25 pagina's voor de maand februari' moet ik voor mezelf definiëren

  • wanneer ik deze pagina's ga schrijven.

  • waar ik dit ga doen, want dat kan er ook een impact op hebben.

  • met welk hoofdstuk ik ga starten.

  • welk extra research nodig is voor ik kan beginnen met schrijven.

Voor de cursus copywriting moet ik eerst onderzoek doen naar de verschillende opties, een budget bepalen dat ik bereid ben aan mijn opleiding te geven en misschien een aantal artikels lezen van de mensen die me interessant lijken.


Zo kan je waarschijnlijk heel veel taken bedenken die je zullen toelaten om je doel écht tot een goed einde te brengen in plaats van er rush rush door te gaan. Noteer elke beslissing die je moet nemen, elk onderzoek dat je moet doen, elke samenwerking die je moet opzetten, elke analyse die je moet maken, elk mailtje dat je moet sturen...


Ja, het zal een grote lijst zijn. Maar heb je liever bewuste overwhelm waarmee je aan de slag kan gaan of onbewuste overwhelm die je stress bezorgt zonder dat je weet waarom? Overwhelm die je ook tegenhoudt omdat je er geen actie aan kan koppelen? We hebben het hier wel over onze doelen hé! De meest cruciale zaken die je naar volgend jaar toe wil gaan bereiken!


Wees dus niet bang om deze braindump te gaan uitvoeren. Eens je je taken hebt, heb je helderheid en kan je elke maand en week gaan bepalen wat je gaat aanpakken en wat prioriteit krijgt. Zo kan je naast al je andere day-to-day-taken en verantwoordelijkheden ook nog vooruitgang maken met je doelen.



Back to you


Nu rest er jou alleen nog deze taken te gaan uitvoeren. No biggie, en ik weet dat je het kan!


Download hier de worksheet om met deze concepten aan de slag te gaan en volgend jaar écht je doelen te realiseren!


Wij gaan er even tussenuit met de podcastafleveringen voor de kerstperiode, maar we zien je graag terug op 12 januari!

bottom of page