top of page

Onest-oprichter Rani over perfectionisme als ondernemer

Voor de 20e aflevering van The Time Hub Podcast heb ik mijn zus uitgenodigd. Niet om over koetjes en kalfjes te babbelen: Rani is de oprichter van Onest Community en combineert haar onderneming met haar studies. Alsof dat nog niet genoeg uitdaging is, heeft ze het tot haar missie gemaakt om relaties tot een hoger niveau te tillen en jongeren te helpen voorbij het perfecte Instagram-beeld van het leven te gaan. Vandaag ligt haar focus op perfectionisme, sociale angst en seksualiteit. Ik moet zeggen: ik leer elke dag nog bij van mijn jongere zus en ik denk dat jij dat in deze aflevering ook zult doen.

Wie is Rani Vandevyvere

 • oprichter Onest Community

 • psychologisch consulent in opleiding

 • helpt jou om de relaties in je leven tot een hoger niveau te tillen met online courses en begeleiding

Na een duistere, depressieve periode besefte Rani dat veel jongeren het net als zij heel moeilijk hebben. "Iedereen laat online dan wel het perfecte leven zien, maar door zelf diep te zitten, kwamen de gesprekken op gang," vertelt ze. "In mijn omgeving waren blijkbaar veel mensen aan het worstelen met zichzelf, maar dat staken ze liever weg. Toen ik sterker stond, wou ik daar zelf iets mee doen." Zo gezegd, zo gedaan, dus ging Rani toegepaste psychologie studeren. Ze startte Onest Community op vanuit het idee: we tonen allemaal een perfect plaatje, maar daaronder zit veel onzekerheid. Daarom maakt ze vandaag online courses met video's, oefeningen en begeleiding. "Ik wil het idee de wereld uit helpen dat het leven van jongeren Instagram-waardig moet zijn om gelukkig te zijn. Perfectionisme en sociale media leiden tot heel veel mentale problemen bij jongeren."Plannen en doelen


Perfectionisme is Rani niet vreemd, maar het houdt haar niet (meer) tegen om te ondernemen. Haar doelen de komende maanden zijn niet min:

 • haar diploma halen

 • twee trajecten lanceren met Onest rond

 • sociale angst

 • (her)ontdek je seksualiteit

 • verhuizen


Hoe zij ervoor zorgt dat ze die grote doelen over een halfjaar voor ogen houdt en niet gaat uitstellen? "Ik mag niet te veel in de toekomst kijken omdat het heel grote doelen zijn. Ik heb al heel mijn leven last van perfectionisme en faalangst dus als mijn doelen te groot voelen, dan start ik gewoonweg niet." Ze legt uit dat er twee soorten faalangst zijn: actieve en passieve.

 • actieve faalangst uit zich in busy work. Je verliest jezelf bijvoorbeeld in bijleren (dit heet procrastilearning of procrastileren) waardoor je uitstelt wat er echt toe doet.

 • passieve faalangst houdt in dat je niets doet. Je bent bang om te falen, dus je gaat bijvoorbeeld Netflixen in de plaats.


Rani voelt vooral actieve faalangst. Om zich niet te verliezen in busy work, zet ze haar doelen in ministappen uit. Ze noemt het zelf "de grap van de kleine stap". Alle grote doelen worden opgebroken in zo'n kleine stappen dat ze niet meer angstaanjagend zijn. "Ik werk per kwartaal en schrijf uit waar ik naartoe moet werken. Dat splits ik op in maanden. Elke maand bepaal ik de mijlpalen die ik moet bereiken. Elke week staan dezelfde blokken in mijn agenda en per blok heb ik prioritaire taken waarmee ik aan de slag moet. Dat geeft mij rust omdat ik niet de grote lijst zie met taken die ik moet doen. Ik kan flexibel werken omdat ik zelf kan kiezen wat die dag goed voelt. Het vergt veel reflectie, maar hierdoor raak ik niet gevangen in kleine taakjes. Veel mensen met perfectionisme werken hun todo-lijst af en kletsen er nog vijf taken bij omdat ze nog tijd hebben. Omdat een taak afwerken een sterk dopamineshot geeft, stel je geen prioriteiten en werk je zoveel mogelijk kleine taken af. Die blokken geven me veel meer rust dan lijstjes."


Als een geroutineerd Notion-gebruiker, voegt Rani haar taken telkens per thema toe in de app. "'s Ochtends kijk ik dan per blok welke taken er klaar staan en beslis ik waar ik het meest zin in heb. Zo heb ik ook wat keuzevrijheid. Al zijn er natuurlijk ook zaken die prioritair zijn en moeten gebeuren."Energiemanagement


Als ondernemer is het belangrijk om je energie te managen. Onze dagen bestaan uit taken die ons energie geven, maar er zijn ook altijd dingen die eerder energie gaan zuigen. Weten wat je oplaadt en wat je moe maakt, is de eerste stap. "Coachen geeft me heel veel energie," weet Rani. "Het begeleiden van cliënten is iets waar ik in het begin bang voor was, maar ik vind het leuk om mezelf in mensen te herkennen en beseffen dat ik al heel wat kennis heb om hen vooruit te helpen. Daarnaast hou ik ook van content opzoeken. Ik ben een spons die alles wil absorberen: nog een podcast, een video, een course. Ik wil blijven bijleren, al is dat ook een valkuil. Remember procrastileren?"


Consistent zijn op social media is een energiezuiger. Haar perfectionisme speelt hierin een sterke rol. "'Wat gaan mensen denken van een post of een story?' Ik kies dan ook nog voor taboe-onderwerpen dus dat haalt zeker die angst boven. Je plaatst je op social media echt out there en mensen zullen er een eigen mening over hebben." Voor Rani is het belangrijker om aanwezig te zijn, dan om elke dag foutloos en perfect te zijn. "Ik stel me de vraag 'hoe houd ik het fun?' want ik heb de neiging om het allemaal nodeloos complex te maken. Ik moet een manier vinden om het simpel en laagdrempelig te houden door bijvoorbeeld gewoon mijn leven te tonen zoals het is. Gewoon posten omdat ik het leuk vind in plaats van omdat het perfect is. Bij mij gaat kwantiteit op social media dan ook over kwaliteit, of daar streef ik toch naar."Zorgen voor rust met zo veel ballen in de lucht


"Er is een groot verschil tussen wat ik zelf doe en wat ik mensen aanraad," antwoordt Rani op de vraag hoe ze voor rust zorgt met zoveel ballen in de lucht. "Ik weet perfect hoe het moet en de ene week lukt dat, maar de andere iets minder. Ik ben een gigantische ramp in tijd en rust nemen voor mezelf. Ik probeer erop te letten eens iets te doen dat niet productief is. Daarom heb ik dagelijks een themablok "fun" en een lijst met dingen die me rust geven en kleine gelukjes. Dus als ik mijn funblok heb, ga ik kijken waar ik zin in heb. Gitaar spelen, een boek lezen, gaan wandelen, met de juiste mensen afspreken, journalen."


De grootste valkuil bij rust: "clean rest". Dat betekent dat je intussen niet nog wat zit te scrollen of stiekem een idee krijgt en dat al begint uit te werken. Het is oké om niets te doen en prikkelarm te zijn. Elk van ons is een beetje verslaafd aan prikkels en dat maakt rusten moeilijker. Focus houdt ook in dat je bij rust maar met één iets bezig bent.


Tips:

 1. Plan je me-time eerst in, alsof het een heel belangrijke afspraak is. Vaak plannen we me-time in eens al de rest afgevinkt is, of komen we er helemaal niet toe.

 2. Probeer de één-scherm-regel eens uit: als je een serie kijkt, zit je niet ook nog te scrollen of mailtjes te doen.

 3. Oefen jezelf in nietsdoen. Zet een wekker voor een minuut en doe niets. Je zal er ongemakkelijk van worden, zo zonder prikkels en zonder doel. Je hoeft niet te mediteren of muziek te luisteren. Elke dag oefen je een minuut langer. Het is heel moeilijk om iets te doen dat in principe nutteloos is. Gewoon te zijn. Wat gebeurt er dan in je? Schrijf achteraf op wat je ervaring was. Je zal zien hoe moeilijk het is om niets binnen te laten komen of te doen.


Die laatste oefening is een moeilijke, omdat ontspanning vaak een doel is geworden. Je wil bijvoorbeeld goed worden in mediteren, maar daarmee wordt het opnieuw iets op je to do-lijst waarin je succesvol kan zijn of falen. "'Ik heb vrije tijd en ik moet er voor de volle 100% van genieten.' Dat idee, dat ontspanning een taak is, wil ik wegnemen," zegt Rani. Daarom geeft ze haar cliënten dit soort oefeningen om weer nutteloze dingen te doen.


Iemand vroeg me onlangs hoe je ervoor zorgt dat je me-time effectief gebeurt en dat je niet over je heen laat lopen. Was daar maar een quick fix voor! Wat mij geholpen heeft, waren de voorbije lockdowns en ervaren wat die rust voor mij deed. Door het te ervaren, wou ik nog meer van die rust want ik merkte hoeveel deugd het deed. Die clean rest ervaren en er meer van willen, maakte het makkelijker om het in te bouwen. Maar het blijft een aandachtspunt want in drukke periodes herval je makkelijker.


Rani beaamt dat je rust moet trainen op momenten dat er ruimte voor is. Bouw de gewoonte op het moment dat je leven niet te druk is, zodat het een gewoonte blijft als je stress hebt of als er minder tijd is. "Daarom werk ik graag met blokken. Als ik een rustblok skip, voel ik me wel schuldig omdat ik mijn me-time aan de kant geschoven heb. Maar als je dat niet ingepland hebt, gaat het onmerkbaar voorbij."Rani's tijdsbestedingstips


"Time management vind ik iets super persoonlijks. Bij mij heeft het altijd de insteek van perfectionisme. Veel timemanagementtips zijn fantastisch maar niet voor mensen die last hebben van faalangst, perfectionisme of uitstelgedrag. Deze drie zaken zijn voor mij belangrijk:

 • Accountability, iemand die je verantwoordelijk houdt. Ik ben als ondernemer mijn eigen baas en dat is heel leuk, maar het is ook ambetant dat er op het eind van de dag geen baas komt vragen wat ik heb gedaan. Mijn accountability zit bij mijn ouders en mijn vriend die weten wat ik heb ingepland die week. Het doet altijd zeer als ik vertel dat ik mijn planning die week niet gevolgd heb.

 • Rituelen, de kleine stapjes om in gang te geraken. Ik ben grote fan van ochtend- en avondrituelen. Als ik mijn haar in een staart doe, weet ik dat het het concentratietijd is.

 • Mijn kleine successen en falen noteren. Als ik bijvoorbeeld over een angst ben gestapt, maar ook waar heb ik fouten gemaakt en wat ik daaruit heb geleerd. Ik ben heel bang om fouten te maken, maar door ze ook een plek te geven en ze te vieren wordt dat beter. Ik ben minder streng voor mezelf en kan daardoor productiever zijn. Door toe te laten dat ik iets imperfect heb gedaan.


Een quote van Angie Lee helpt me daarbij: "als je het uitbrengt zonder fouten, dan heb je te lang gewacht." Als ik een cursus maak die perfect is, dan heb ik er te veel tijd in gestoken en heb ik te lang gewacht om te lanceren. Voor mij verliest het dan ook een deel van mijn persoonlijkheid, of is het te doordacht. Dat is ook een balans. Fouten vieren betekent dat ik actie heb ondernomen.Lightning round:

 • De mindset quote die je altijd vooruit helpt

 • "What would this look like if it was fun or simple?" Dit is zowel in business als privé heel belangrijk: hoe kan ik dit voor mezelf versimpelen? Ik heb nogal de neiging om mijn leven complex te maken.

 • Je favoriete tool of applicatie in je business

 • Ik moet hier wel Notion antwoorden. Ellen en ik hebben dat op hetzelfde moment ontdekt. Ik was dat meisje met notitieboekjes, google drive bestanden, etc. Het heeft me geholpen om één applicatie te hebben om alles in te zetten. Ik zou heel erg huilen als Notion zou crashen.

 • Jouw grootste inspiratiebron als ondernemer

 • Angie Lee omdat ze een heel toffe energie heeft, veel mopjes maakt, maar ook heel erg die boodschap uitdraagt van "start before you are ready".

 • Layla Martin is op het vlak van seksualiteit dé onderneemster. Ze maakt fantastische video's op YouTube.

 • Sam Laura Brown om alles wat ze doet rond perfectionisme.

 • Je favoriete drankje

 • sterke bieren zoals La Chouffe of Tripel Karmeliet

 • Het boek dat elke ondernemer gelezen moet hebben?

 • Hoezo Perfect van Sharon Martin. Het is niet per se een boek voor ondernemers, maar het is het eerste boek op vlak van perfectionisme dat voor mij alles omvatte dat ik herken. Het is bovendien niet zomaar theorie, maar ook een werkboek met veel reflectievragen. Een goed beginnersboek dat veel inzicht geeft in hoe perfectionisme je kan blokkeren maar ook hoe perfectionisme je kan helpen. Het is fijn om ook eens de positieve kanten ervan te zien.

 • Wie is de knapste acteur?

 • Ik heb het wel voor de specialere types, met een hoek af, zoals Eddie Redmayne, Timothée Chalamet of Harry Styles. Ik heb ook wel een zwak voor ros, dus Bart Cannaerts mag ook altijd eens passeren.

 • en tot slot - wat kunnen mensen van jou verwachten in de komende periode, waarvoor kunnen ze bij jou terecht en waar kunnen ze je vinden?

 • Ik heb twee grote thema's waar ik momenteel met Onest mee bezig ben. Dat zijn sociale angst en seksualiteit. "Hoe kan je je weer comfortabel voelen in groepen? Hoe laat je los dat je bang bent voor het negatieve oordeel van anderen? Hoe vind je rust in je hoofd als je in gesprek bent met anderen?" Daar heb ik een cursus over uit. Ik werk ook aan mijn cursus over seksualiteit en intimiteit, want ik haat dat dit zo'n taboe is. Dit is de basis van jezelf graag zien, zelfvertrouwen, stevig in je schoenen staan. Ik voel in mijn business wel dat dat een drempel is.


Meer Rani? Check haar website en haar Instagram.

bottom of page