In elke podcastaflevering met een 5 deel ik een iets persoonlijker verhaal. Deze keer heb ik het over "limiting beliefs" en meer bepaald over die beperkende gedachten die ik zelf heb het op vlak van time management. Limiting beliefs of beperkende gedachten zijn zaken die we onbewust geloven of denken, en die ons vaak zijn meegegeven in onze opvoeding of door onze ervaringen. En ja, zelfs ik heb limiting beliefs over time management. Niemand ontsnapt eraan!

Beperkende gedachten hebben een impact op je hele leven. Persoonlijk ben ik een 'firm believer' dat heel veel zaken die "fout gaan" in je leven, terug te leiden zijn tot je mindset. Beperkende gedachten kunnen zich op heel veel vlakken laten gelden, bijvoorbeeld:
Verdien je naar jouw gevoel niet genoeg? Misschien heb je ergens een blokkade rond geld zitten.
Heb je het gevoel alsof je relaties niet vlot lopen? Misschien zit je ergens met een onopgeloste herinnering of een trauma (om het misschien wat extreem uit te drukken) waardoor je jouw relaties op dit moment saboteert?
Ik geloof dat deze limiting beliefs zeker ook bestaan op het vlak van productiviteit en tijdsbesteding. Daarom deel ik graag waar ik persoonlijk nog tegenaan loop. Misschien herken je er wel een paar en word je geïnspireerd om zelf ook een diepere kijk in je mindset te gaan nemen.
Limiting beliefs rond productiviteit
"Tijd en productiviteit zijn lineair met elkaar verbonden."
Wat ik hiermee bedoel is de gedachte dat als ik vier uur werk, ik automatisch twee keer meer gedaan krijg dan als ik 'maar' twee uur zou werken. Dit is een idee uit de industriële revolutie, toen iedereen nog machinewerk deed en aan de lopende band stond. In zo'n geval is het inderdaad logisch en is de kans groot dat je in vier uur aan de machine twee keer meer geproduceerd krijgt dan in twee uur.
Bij kenniswerk geldt dit echter niet. Integendeel, onze hersencapaciteit vermindert exponentieel naarmate we langer werken. Dus hoe langer we (aan één stuk door) werken, hoe minder productief we eigenlijk zijn.
Toch betrap ik mijzelf nog op deze limiting belief. Sommige dagen heb ik maar vier uur gewerkt wanneer ik voel dat ik een energiedipje krijg. En dan mogen die uren nog zo productief geweest zijn en mag ik nog zoveel gedaan gekregen hebben, ik heb dan "maar vier uur" gewerkt. Dat is toch niet normaal? Terwijl ik zelf altijd zit te verkondigen dat we moeten wegstappen van het tellen in uren en moeten kijken naar de output die iemand produceert. Het zit er blijkbaar toch nog goed in ingebakken.
2. "Productief zijn is taken afvinken van een lijstje."
Het geeft vaak een goed en voldaan gevoel als je met gemak tien taken van je lijstje kan strepen op een dag. (En ik ben 'judging' qua MBTI-type, dus ik vind dingen van een lijstje afstrepen sowieso al geweldig.)
Het zorgt er echter ook voor dat ik me slecht kan voelen wanneer ik maar twee dingen van mijn lijstje heb kunnen afvinken op een dag en me anders top kan voelen wanneer ik dat met twintig taken gedaan heb. Maar wat als die twee taken nu écht belangrijke taken waren die mijn bedrijf echt vooruit hebben geholpen en die andere twintig gewoon prutstaken waren? Wanneer zou ik dan een meer voldaan gevoel moeten hebben? Eigenlijk in de eerste situatie, niet? En toch vind ik dit nog altijd moeilijk.
3. "Niets doen is niet productief."
Misschien denk jij nu: "maar dat is toch zo? Als je niets gedaan hebt, dan ben je toch niet productief?"
Deze beperkende gedachte is er eentje waarmee ik ben opgegroeid. Ik zag mijn ouders heel vaak lang werken en dan ook nog in het weekend verder werken of heel veel andere nuttige dingen doen. Ik zag ze bitter weinig op hun "lui gat" zitten.
En lui, zo voel ik me dan ook nog steeds wanneer ik in het weekend eens een paar uur aan een stuk durf Pokémonnen, of bezig ben met iets wat eigenlijk geen 'nut' heeft of nergens echt toe leidt. Zeker wanneer er nog een takenlijstje op me ligt te wachten, kan ik hier serieus voor op mijn eigen kap zitten. Want durven ontspannen voor je lijstje af hebt? Schandalig!
Of zo zit het toch nog steeds in mijn hoofd. Terwijl uit onderzoeken en mijn eigen ervaring blijkt dat je die dalen en momenten van rust ook echt nodig hebt. Niemand kan 24/7 aanstaan. Hoe langer je aanstaat, hoe minder productief je uiteindelijk weer wordt. Dus je hebt het nu eenmaal nodig om je hersenen even te laten rusten, brain dead met iets bezig te zijn, je gedachten de vrije loop te laten en te ontspannen, zodat je ze later terug kan inspannen.
4. "Alleen ik kan mijn klanten helpen."
Ik werk in mijn business nog zelden 1-on-1 omdat dit niet schaalbaar is en ik veel meer mensen kan helpen met mijn cursussen. Er is één uitzondering in mijn onderneming: mijn werk rond Notion, een softwaretool waarmee je jouw eigen takenmanager, projectenmanager en eigenlijk alles wat je wil kan maken met het gebruik van blokken. Als je hier meer over wil weten, luister dan zeker naar aflevering 11.
Een deel van mijn Notion-aanbod is om workspaces op maat uit te bouwen voor klanten. Een beetje zoals een developer een website voor iemand zou bouwen. Ik doe hier ook best veel marketing rond op een YouTube-kanaal en in een Facebook-community, en ik heb mijn eigen cursus, templates en what not voor ontwikkeld. Laten we zeggen dat ik in mijn hoofd heb zitten dat ik het gezicht van Notion ben bij The Time Hub.
Daardoor ga ik er van uit dat klanten die een workspace bij me boeken, ook willen dat ik die zelf ga uitbouwen. Dat klanten met mij in contact willen komen en mijn persoonlijke ondersteuning willen, en niet die van teamleden die exact mijn structuur, logica en werkwijze hanteren. Wat natuurlijk voor het merendeel bullshit is. Toegegeven, er zullen klanten zijn bij wie dit misschien zo is, maar die zullen toch in de minderheid zijn. Wat een klant vooral wil is een workspace die goed is uitgebouwd en ze komen tot bij The Time Hub omdat ze achter onze filosofie en werkwijze staan.
Dit is duidelijk een limiting belief die me klein houdt en mij te veel druk oplegt om zelf het werk te doen en te weinig te delegeren. Terwijl ik veel meer kan groeien met mijn bedrijf door The Time Hub als een merk te gaan zien. Net zoals je bijvoorbeeld een winkel van Gucci zou binnenstappen om een stuk van Gucci te kopen, en niet om door Gucci zelf geholpen te worden. Dus moet ik die switch nog maken. Nu heb ik gelukkig al mensen aangeworven om me hierbij te helpen en heb ik me over die beperkende gedachte gezet, maar ik weet dat hij nog zal opkomen, dus het blijft een work in progress.
Limiting beliefs rond geld
"Geld hebben is een beetje vies."
Om de één of andere reden voelt het idee van veel geld hebben nog altijd een beetje vies aan. Al opgroeiend zag ik alleen maar "slechte" beelden van rijke mensen: het zijn mensen die weinig vrienden hebben, of vooral veel oppervlakkige relaties hebben, die hun leven vullen met materiële spullen en waarbij er vervolgens in de familie altijd ruzie is om geld. Dit zijn beelden waar ik ondertussen aan aan het werken ben en ik probeer mijzelf nu opzettelijk op sociale media te indoctrineren door mensen te volgen die bakken vol geld verdienen en hebben en het gebruiken voor mooie zaken, die er mooie projecten mee realiseren en geld aan het goede doel geven of investeren in nieuwe onderneming. Zo wil ik leren zien dat geld ook iets heel moois kan zijn.
2. "Geld is een schaars goed waar je voorzichtig mee moet omgaan."
Ik ben spaarzaam opgevoed en heb geleerd dat je heel verstandige keuzes met je geld moet maken. Op zich 100% logisch en ik zou heel graag willen dat mijn kind hetzelfde doet. Maar ergens heeft me dit ook meegegeven dat geld een schaars goed is waar je voorzichtig mee moet omgaan. Hierdoor heb ik in mijn business soms moeite met het maken van bepaalde investeringen. Ik pot mijn geld op om toch zeker al mijn kosten en belastingen te kunnen betalen.
Opnieuw in essentie niet per se een gigantisch slechte insteek, maar het zorgt er wel voor dat ik mezelf soms tegenhoud om sneller te groeien. Ik zou ook kunnen geloven dat er door het maken van investeringen meer dan voldoende centjes terugkomen om toch nog mijn belastingen en kosten te betalen. Dit is de mindset van de ondernemers waar ik naar opkijk.
3. "Geld moet bloed, zweet en tranen kosten."
Ik heb het diepgewortelde idee dat je hard moet werken om geld te verdienen. Dat bekent ook dat geld niet zomaar je kant zal opkomen als je iets creëert, maar dat je er bloed, zweet en tranen voor moet investeren. Je moet dus een beetje afzien: geen gezonde gedachte.
Wat heeft dit nu met je productiviteit te maken?
Ik geloof dat deze beperkende gedachten ervoor zorgen dat ik in mijn business nog te veel werk zelf op mij neem, zaken ingewikkelder maak dan ze soms horen te zijn en nog te veel in de hustle-mentaliteit zit om mijn geld te verdienen. Daardoor neem ik stress op mij, die eigenlijk niet hoeft. Ik geloof oprecht dat mijn business nog veel vlotter zou kunnen lopen mocht ik deze onbewuste blokkades onder controle krijgen en een gezondere relatie met geld gaan creëren. Dus voor mij hangen deze limiting beliefs op dit vlak zeker samen.
Ik heb hier al heel veel werk rond gedaan en besef ten volle dat ik er nog veel werk rond heb. Beperkende gedachten ga je altijd blijven tegenkomen in je leven en bij de groei van je onderneming. Ik vind het belangrijk om op dit vlak mijn hoofd niet in het zand te gaan steken en ze te gaan negeren, maar actief op zoek te gaan hoe ik hieraan kan werken. Journalen, mindfulness en me omringen met de mensen die het wél doen zoals ik het wil doen, helpen me al ontzettend hard, maar ook beseffen dat het een werk van lange adem is.
Hopelijk heb ik je met deze podcast kunnen inspireren om ook eens lekker in je beperkende gedachten te gaan poken en ze eens onder de loep te nemen.